Haber

Gürcistan Cumhurbaşkanı: Rusya hala topraklarımızın yüzde 20’sini işgal ediyor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, Rusya Federasyonu’nun ülke topraklarının yüzde 20’sini işgal etmeye devam ettiğini kaydetti.

Zurabishvili, 2008 yılında Rusya ve Gürcistan’ın ortasında gerçekleşen “Güney Osetya Savaşı”nın 15. yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı.

Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü barış formülleriyle sağlayacağını belirten Zurabishvili, “Rusya saldırgan ve işgalcidir. 2008 savaşından 15 yıl sonra hala tüm uluslararası ilkeleri hiçe sayarak topraklarımızın yüzde 20’sini işgal ediyor.” terimleri kullandı.

Bizim asıl derdimiz bu işgali bitirmek.

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili de savaşın 15. yıl dönümünde Tiflis yakınlarındaki Mukhatgverdi’deki “Kardeşlik Mezarlığı”nı ziyaret ederek çelenk koydu.

Burada bir açıklama yapan Garibaşvili, Rusya ile savaşta hayatını kaybedenlere şükranlarını ileterek, “Asıl mücadelemiz bu işgali bitirmektir. Rusya’nın bir dönem işgalci ve saldırgan olduğunu biliyoruz ve biliyoruz. Uzun zamandır, tüm dünya bunu biliyor.” söz konusu.

Ülkesinin toprak bütünlüğünün barışçıl yollarla yeniden sağlanmasının mümkün olduğunu belirten Garibashvili, “Arkadaşlar barıştan başka çare yok. Doğru, akıllı ve pragmatik politikamızla topraklarımızı barış içinde geri almalıyız. İnanıyorum ki; Bu büyük hedefe her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz.” dedi.

2008 yılında dönemin Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve ekibinin Rus provokasyonlarına karşı “akılsız bir politika” yürüttüğünü savunan Garibashvili, dönemin hükümetini “savaştan kaçmak” için çaba göstermemekle suçlayarak, “Küçük bir çocuk bile hesap yapar” dedi. savaşa yol açan tüm provokasyonların içerebileceği riskler.” değerlendirmesini yaptı.

Güney Osetya ve Abhazya sorunu

Gürcistan ordusu ile Rusya’nın desteklediği Abhaz ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay süren bir savaş yaşandı.

Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar 2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında patlak vermiş ve savaşın ardından Rusya’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

Rusya 2008 yılında bu iki bölgenin bağımsızlığını tanırken, Gürcistan da Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesti.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından arabuluculuk görevini İsviçre üstlendi.

seydikemerhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu