Sağlık

Dünya Alerji Haftası’nın teması İklim Değişikliği ve Alerjiler

18-24 Haziran 2023 tarihleri ​​arasında kutlanan Dünya Alerji Haftası’nın teması “İklim Değişikliği ve Alerjiler”. Alerjiler konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla her yıl bir dizi projeyi hayata geçiren Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), “Hayata Tehdit: Anafilaksi, Doğal Yaşama Tehdit: İklim Değişikliği”, Dünya Alerji Haftası nedeniyle 21 Haziran Çarşamba (bugün). çevrimiçi bir seminer düzenleyecek.

Birleşmiş Milletler’e göre, son on yıl (2011-2020) kaydedilen en sıcak dönemdi ve her yıl bir öncekinden daha sıcak olmaya devam ediyor. Dünya her şeyin birbirine bağlı olduğu bir ekosistem olduğu için iklim değişiklikleri tüm canlıları etkiliyor. Artan sıcaklıklar, ısınan okyanuslar, yükselen deniz seviyeleri ve buzulların hızla erimesi, şiddetli kuraklıklar, artan hava kirliliği, su kıtlığı, şiddetli yangınlar ve seller gibi doğal afetler ile azalan biyolojik çeşitlilik sağlığımızı tehdit ediyor.

Küresel ısınmanın da etkisiyle sıcak havanın solunması nedeniyle havayollarında bazı değişiklikler yaşanıyor. Bu da astım ataklarının artmasına neden olur. Sadece akciğerler değil deri de etkilenir ve egzama ve atopik dermatiti olan bireylerin şikayetleri artar. Nem ve ısının etkisiyle atmosferdeki polen, ev tozu ve küf mantarı gibi alerjenlerin konsantrasyonu arttığı için daha fazla tetikleyiciye maruz kalıyoruz.

Bu kapsamda toplumu alerji konusunda bilinçlendirmek amacıyla her yıl bir dizi proje hayata geçirmektedir. Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AID)bu yıl da “İklim değişikliğinin alerjik hastalıklara etkisi” 18-24 Haziran 2023 tarihlerinde kutlanacakNe  konu alanı Dünya Alerji Haftası’değerli bir seminer gerçekleştiriyor. “Hayata Tehdit: Anafilaksi, Doğaya Tehdit: İklim Değişikliği”başlıklı AID Youtube hesabı aracılığıyla 21 Haziran Çarşamba (bugün) saat 20:30’da Alerji ve Yaşam Derneği Alerji-klinik immünoloji doktorları, hastalarının tetikleyicileri belirlemesine, semptomların kötüleşmesini önlemesine ve çevrelerindeki değişiklikler arasında yaşam kalitesini korumasına yardımcı olacak değerli bilgileri paylaşacaktır. Artan bu endişeyle nasıl yüzleşecekleri konusunda hem hastalara hem de politika yapıcılara uygun tavsiyeler vereceklerdir. İklim değişiklikleri alerjen maruziyetini nasıl artırabilir? İklim değişikliğinden en çok kim zarar görüyor? ve İklim değişikliğinin tehlikelerini nasıl azaltabiliriz?gibi sorulara cevap aranıyor. VEM İlaç’ın koşulsuz desteği ile gerçekleştirilecek olan seminer,AID Başkanı prof. Dr.Dilşad Mungan açılış konuşmalarıyla başlayacak. AID Başkan Yardımcısı prof. Dr.Demet CanYayın moderatörlüğünü yapacaktır. prof. Fazıl Orhan, Alerjik Şok veya Anafilaksionun konusu, Alerji ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasret Ceylan“Alerjik şok geçiren hastaların yaşadığı sorunlar” konusu, Doç. Dr.Zeynep Çelebihalbuki İklim Krizinin Alerjiler Üzerindeki Etkisikonuyu anlatacak

“AYA PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Dünya Alerji Haftası kapsamında düzenlenen seminer ile birlikte AYA Projesi’ni hayata geçirdiklerini bildiren, AID Lideri Prof. Dr. Dilshad MunganBu projenin değerini şöyle anlatıyor: Bu proje neden bu kadar değerli? Çünkü her ilaç ya da yiyecek size uygun değildir. Arı ve böcek sokmaları bazılarımızı diğer insanlardan farklı şekilde etkileyebilir. Bu noktada, alerji öykünüz varsa anafilaksi (alerjik şok) harcayabilirsin. Doktorunuz size daha önce söylemişse adrenalin kalemi Eğer öyleyse, paniğe gerek yok. Hemen AYASize hatırlatıyoruz! AYAÜç aşamalı anafilaksi tedavisini içerir, yani; AAdrenalin Kalemi uygulayın, YAt ve Ayaklarını Yerden Yüksekte Tut, A cil 112’yi arayın! Kaşıntınız varsa, yüzünüzde şişlik fark ederseniz, nefes darlığı veya ses kısıklığı çekiyorsanız hemen AYAUygulamak . AYA Erken önlem alın, hayatınızı kurtarın diyoruz. Tüm bu talimatları bulabilirsiniz AYAVideo youtube hesabımızda da yayınlanacak.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu