Haber

Bilim insanları Erzincan’daki madendeki heyelanı araştırdı

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde heyelanın meydana geldiği maden alanını inceleyen bilim insanları, ilk gözlemlerini basınla paylaştı.

Bölgede inceleme yapan heyette yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, basına yaptığı açıklamada, madende yaklaşık 800 metre uzunluğunda, 30 metre derinliğinde ve 50 metre genişliğinde bir alanın kaydığını söyledi.

Hem Sabırlı Deresi’ne hem de arkasındaki terkedilmiş maden alanına doğru bir kayma olduğunu belirten Kumral, “AFAD çok geniş bir alanda çalışıyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla teknolojiden olabildiğince faydalanılıyor. Yer altı alanları taranıyor. uzaktan, manyetik olarak, dronlarla.” “Aynı zamanda geniş bir çalışma ekibiyle arazide fiziki aramalar yürütüyorlar, hatta kendi canlarını bile tehlikeye atıyorlar.” dedi.

“Heyelan riski dikkate alınarak çalışmaların tamamlanması gerekiyor.”

Bir basın mensubu, “Yeni bir heyelan riski var mı?” diye sordu. sorusuna yanıt veren Kumral, heyelan riskinin devam ettiğini, kayma alanının hem arkasında hem de önünde atık alan bulunduğunu söyledi.

Kumral şöyle devam etti:

“Çatlakların olduğunu gözlemledik. Bu risk göz önüne alındığında bu çalışmaların bir an önce tamamlanması gerekiyor, bu risk var. O nedenle siyanür gibi konular ikinci plana atıldı ama heyelanı da düşündüğümüzde, AFAD çalışanlarını da düşünmek lazım, yani “Bu işin öyle kontrol altında olması gerekiyor ki… Bir şey yapmaya çalışırken, başka kötü sonuçlara yol açmamak için son derece dikkatli olmak lazım.”

Kumral, DSİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ve Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlıklarının, İTÜ’den akademisyenlerin, Hitit Üniversitesi’nden siyanür uzmanları ile sağlık ve teknoloji üniversitelerinden bilim adamlarının bu alanda çalıştığını söyledi.

Mustafa Kumral şunları söyledi:

“Elbette burada siyanür meselesi var ama bunun çevreye ne kadar etkisi olacağı konusunda araştırmalar devam ediyor. Buldukları ilk verilere göre şu anda düşük düzeyde devam ediyor ama DSİ önlem aldı” Bu siyanürün çevreden uzaklaştırılması veya derelere ya da yer altı sularına ulaşmasının engellenmesi için gerekli tedbirleri alıyor ve uzun vadede de almaya çalışıyor.Kısa vadede aldıkları önlem ise hızla dipte bir baraj oluşturmaları oldu. Bu barajın amacı atıkların içindeki sıvıları ortamdan uzaklaştırmak çünkü orada birikecek. Daha sonra tekrar iç havuzlara pompalayacaklar. Orta vadede oradaki suyu ortamdan uzaklaştıracaklar. Maden çevresinde “Baraj yapılmaya çalışılıyor. Bu sayede atıklardan gelen su karşı taraftan temiz bir şekilde tahliye edilecektir. Bu bizim için son derece değerli.”

“Gerekli desteği vermeye her zaman hazırız”

Madenin uzun süredir faaliyette olduğunu belirten Kumral, şöyle konuştu:

“Burada insan etkisi altında bazı olumsuz şeyler yapılıyor, bunu gözlemledik. Bunlar artık yargıya taşındı. Yargı bunu bilirkişilerle ortaya koyacak ama burada bazı aksaklıklar olduğunu görüyoruz. Bir kere ikincisini yaptılar. atık alanının hemen yanında atık alanı. Eğimini biraz daha ayarlayabilirlerdi. Artık bunu gözlemleyebiliyoruz. Bunu öngöremezlerdi diyebiliriz. ‘Olay şöyle oldu’ demek kolay değil. ‘ Bir günlük çalışmayla. Araştırma devam ediyor. İncelemeden sonra ortaya çıkabilir. Burada her şey şeffaf yapılıyor. Bakanlıklar şeffaf hareket ediyor. Sulardan numuneler alınıyor ve bunlar sistematik bir şekilde yapılacak.” Çevrenin olup olmadığı şeffaf bir şekilde vatandaşlarla paylaşılacak. Gerekli desteği vermeye her zaman hazırız.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın daveti üzerine bölgeye gelen ve maden sahasında incelemelerini sürdüren heyette Prof. Dr. Mustafa Kumral’ın yanı sıra İTÜ Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Atilla Öztürk, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. İrfan Yolcubal, Doç. Dr. Ömer Ündül ve Doç. Dr. Yılmaz Mahmutoğlu, Cevher Hazırlama Mühendisliği öğretim üyeleri Doç. Dr. Hüseyin Baştürkcü ve Doç. Dr. Mustafa Özer, Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Atilla Arıkan, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ömer Ekmekcioğlu, Çorum Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi. Dr. Dursun Ali Köse, araştırma görevlisi Ömer Yurdakul ve öğretim görevlisi Tuğrul Yıldırım da görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu